Miten hiilikädenjälki lasketaan? – Case Virta

Mietitkö, voisiko yrityksesi palvelulla tai tuotteella olla positiivisia ilmastovaikutuksia, joita kutsutaan hiilikädenjäljeksi? Haluatko tietää miten hiilikädenjälki lasketaan varmasti ja luotettavasti? Jos vastasit kyllä, kannattaa lukea tämä bloggaus, jossa kuvaamme tarkemmin miten yhteistyökumppanimme Virran hiilikädenjäljen laskentaprojekti eteni käytännössä. 

Virta on vuonna 2013 perustettu globaali yritys, joka tuo älykkäitä ratkaisuja sähköautojen lataustoimintaan. Virran yksi ydinarvoista on kestävän tulevaisuuden edistäminen, ja heidän tavoitteenaan on vähentää liikkumisen hiilijalanjälkeä. Tällä hetkellä Virta on Euroopan nopeimmin kasvava sähköautojen latausalusta ja yhtiö operoikin hiilikädenjälki-projektimme toteutuksen aikana jo 40 maassa.

Virta tuo arvonsa myös käytäntöön: Virralle on tärkeää ymmärtää mistä yrityksen päästöt syntyvät. Kun päästölähteet ovat selvillä, voi Virta tehdä selkeät päästövähennystavoitteet. 

Olemme laskeneet Virralle heidän yrityksensä hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen vuosille 2021 ja 2022. Viimeisin hiilikädenjäljen laskentaprojekti päättyi keväällä 2023. 

Mikä on hiilikädenjälki?

Hiilikädenjälkilaskenta on LUT-yliopiston ja VTT:n kehittämä menetelmä, jonka avulla yritykset voivat laskea tuotteidensa tai palveluidensa positiivisia ilmastovaikutuksia sekä viestiä niistä tehokkaasti, ymmärrettävästi ja uskottavasti. 

Hiilikädenjälkilaskennassa yrityksen tuotteen tai palvelun hiilijalanjälkeä verrataan markkinoiden keskiarvotilanteeseen: tämä erotus muodostaa tarkasteltavan tuotteen tai palvelun hiilikädenjäljen. Kaikille tuotteille ja palveluille ei kuitenkaan voida katsoa syntyvä hiilikädenjälkeä. Lisäksi luotettavien hiilikädenjälkilaskelmien pitää kestää kriittinen tarkastelu, jonka vuoksi on olennaista, että hiilikädenjälki lasketaan tarkasti ja laskennassa käytetyt oletukset raportoidaan selkeästi ja läpinäkyvästi. Lisää kädenjälkilaskentamenetelmästä voit lukea aiemmasta blogipostauksestamme. 

Miten hiilikädenjälki lasketaan käytännössä?

Virta asetti projektin tavoitteeksi selvittää, kuinka suuri on heidän sähköautojen latausliiketoiminnan hiilikädenjälki. Projektin alussa määriteltiin kaksi hiilikädenjäljen näkökulmasta erittäin merkittävää asiaa: 

1) Keskiarvotilanne (=baseline solution), joksi oletettiin bensiiniautolla ajaminen. 

2) Virran ratkaisu (=handprint solution), joka on sähköautolla ajaminen. 

Laskentaan sisällytettiin ajoneuvojen valmistus, polttoaineen tuotanto ja käyttö, sähköntuotanto sekä tankkaus- ja latausjärjestelmien valmistus. Hiilikädenjäljen yksiköksi valittiin gCO2e/ajettu kilometri. Se kertoo, kuinka paljon vähemmän Virran ratkaisu tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä ajettua kilometriä kohden, jos ratkaisua verrataan bensiiniautolla ajamiseen. Hiilikädenjälkilaskennan tulokset paransivat Virran omaa ymmärrystä heidän liiketoimintansa positiivisista ilmastovaikutuksista. Täsmälliset ja läpinäkyvät hiilikädenjälkilaskelmat voivat tuoda Virralle myös kilpailuetua, sillä ne auttavat viestimään sidosryhmille toiminnan myönteisistä ilmastovaikutuksista helposti, selkeästi ja luotettavasti. 

Hiilikädenjäljen lisäksi Virralle on laskettu kaksi kertaa myös yrityksen hiilijalanjälki. Yrityksen hiilijalanjälki on laskettu GHG Protocol -standardin mukaisesti. Hiilijalanjäljen avulla voi tiivistää yhteen lukuun oman organisaation ilmastovaikutuksen. Laskennassa päästöt ovat kuitenkin eriteltynä myös kategoriatasolla, joten yrityksen on mahdollista nähdä, mitkä osat heidän toiminnastaan tuottavat suurimmat päästöt. Tarkka ja laadukkaasti laskettu hiilijalanjälki mahdollistaa myös tarkempien päästövähennysten suunnittelun ja laskemisen. 

Miksi Virta valitsi juuri UseLess Companyn kumppaniksi hiilikädenjäljen laskentaan?

Toimintaamme UseLess Companylla ohjaa jatkuva kehittyminen, jonka vuoksi haemme asiakkailtamme aktiivisesti palautetta projekteistamme. Virran vastuullisuuspäällikkö Antonia Åkerberg kuvasi työskentelyä kanssamme helpoksi ja suoraviivaiseksi. Antonia koki, että kommunikaatio Virran ja UseLessin välillä oli avointa ja selkeää. Hän arvosti myös sitä, että meiltä sai apua, kun kädenjälkiprojektin sisältöä ja tuloksia avattiin osakkaille.

Antonia oli myös tyytyväinen UseLessin toimittamiin tulosmateriaaleihin. Materiaalit sisälsivät raportin laskennan menetelmistä, siinä tehdyistä oletuksista ja tuloksista, tulosinfograafin sekä laskenta-excelin. Materiaalit auttoivat Virtaa luomaan omaa vastuullisuusraporttiaan, ja infograafista sai hyvän pohjan Virran brändi-ilmeen mukaiselle tuloskuvalle. Lisäksi Antonia kertoi, että Virta voi lämpimästi suositella UseLessiä kumppaniksi sekä hiilikädenjälki- että hiilijalanjälkilaskentaan, ja he aikovat itsekin jatkaa yhteistyötä kanssamme tulevina vuosina.

Tämä saikin tiimimme pohtimaan, voisiko asiakaskokemukselle laskea sydämenjäljen? 😊 Me UseLessillä nimittäin keräämme jokaisesta asiakasprojektistamme palautetta. Toivomme aina aitoa ja rehellistä palautetta, joka kumpuaa suoraan sydämestä (ja asiakaskokemuksesta) – olkoon se sitten ylistävää, kehittävää tai molempia. Jokainen asiakkaamme on meille aidosti merkityksellinen ja tärkeä, ja missiomme on auttaa asiakkaitamme ratkomaan maailman viheliäisiä ongelmia, joihin tarvitsemme nopeasti ratkaisuja.

Jätä kommentti