Ruokavalion hiilijalanjälkilaskuri – näin paljon sinä voisit säästää päästöjä ja rahaa!

Olemme aiemmin kirjoittaneet kolme blogikirjoitusta henkilökohtaisen hiilibudjetin käsitteestä  (Henkilökohtainen hiilibudjetti avuksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä,  Mihin tarvitaan hiilibudjettia kun meillä on hiilijalanjälki? ja Hiilibudjetti – voisiko se olla mahdollista?). Rakensimme laskurin, jolla voit arvioida pientenkin muutosten vaikutuksen ruokavaliosi hiilijalanjälkeen. Iso osa muutoksista säästää myös rahaa! Laskuri keskittyy ruokavalion proteiinilähteisiin, koska niistä erityisesti rakentuu ruokavalion hiilijalanjälki. 

Ruokavalion hiilijalanjälki – mitä laskuri kertoo?

Ruokavalion hiilijalanjälki -laskurimme kertoo, kuinka paljon voit säästää rahaa ja samalla vähentää päästöjä, jos korvaat yhden aterian proteiininlähteen kestävämmällä vaihtoehdolla, esimerkiksi kanan tofulla tai punaisen lihan pavuilla. Kokeile itse niin huomaat, kuinka suuri vaikutus pienillä teoilla on!

Yhdellä aterialla tarkoitetaan laskurissa joko päivällistä tai lounasta, ja sen hinnat sekä säästöt on arvioitu ruoan keskimääräisten hintojen mukaan. 

Carbon Questionnaire

Red meat

How often do you eat red meat?

I don’t eat red meat
1 – 3 days per week
4 – 6 days per week
At every meal

Chicken

How often do you eat chicken?

I don’t eat chicken
1 – 3 days per week
4 – 6 days per week
At every meal

Salmon

How often do you eat salmon?

I don’t eat salmon
1 – 3 days per week
4 – 6 days per week
At every meal

Cheese

How often do you eat cheese?

I don’t eat cheese
1 – 3 days per week
4 – 6 days per week
At every meal

Milk

How often do you drink milk?

I don’t drink milk
1 – 3 days per week
4 – 6 days per week
At every mealMitä tulokset tarkoittavat?

  • CARBON FOOTPRINT eli hiilijalanjälki kertoo sinulle ruokavaliosi proteiininlähteiden päästöt CO2-ekvivalentteina. Mitä vähemmän, sen parempi! Ruokavalion hiilijalanjälki on yleensä sitä suurempi, mitä enemmän punaista lihaa ja juustoa se sisältää. 
  • COST eli kustannukset tarkoittaa ruokavaliosi proteiininlähteiden kokonaiskustannuksia vuositasolla ruoan keskimääräisillä hinnoilla. 
  • SAVING POTENTIAL eli säästöpotentiaali kertoo sinulle, kuinka paljon rahaa voisit säästää korvaamalla nykyisiä valintojasi kestävämmillä ateriavaihtoehdoilla: punainen liha PAVUILLA, kana TOFULLA, lohi PAIKALLISELLA KALALLA, juusto TOMAATEILLA sekä maito HANAVEDELLÄ.

Jätä kommentti