Kuinka kiertotalous muuttaa maailmaa – case ABB

Kiertotalous on lupaavaksi todettu ratkaisukeino luonnonvarojen kulutuksen ja liiketoiminnan ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kiertotaloudella on potentiaalia ratkaista ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen aiheuttama planeetan kolmoiskriisi. EU edistää kiertotaloussiirtymää omalla kiertotalouden toimintasuunnitelmallaan, joka on yksi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tärkeimmistä rakennuspalikoista.  Yrityksen voivat soveltaa kiertotaloutta liiketoimintaansa esimerkiksi viiden yleisesti tunnistetun kiertotalouden liiketoimintamallin1 avulla, joita ovat

  1. kiertävät raaka-aineet, 
  2. jakamistalous, 
  3. tuote palveluna, 
  4. tuotteen elinkaaren pidentäminen ja 
  5. resurssien talteenotto.

Ellen MacArthur -säätiön mukaan kiertotalous voidaan jakaa systeemin näkökulmasta kahteen pääkiertoon – tekniseen kiertoon ja biologiseen kiertoon. Biologinen kierto koskee materiaaleja, jotka voivat hajota biologisesti ja palata turvallisesti maahan. Näihin materiaaleihin luetaan myös kulutushyödykkeitä, kuten elintarvikkeet. Tekninen kierto taas koskee tuotteita, joita pikemminkin käytetään kuin kulutetaan.

Kiertävät tuotteet voivat vähentää ympäristövaikutuksia

Kiertotalous voi vähentää tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutuksia, kun rajallisiin materiaalivarantoihin kohdistuu vähemmän käyttöpaineita. Kiertotaloustuotteiden ja -palveluiden hyödyistä on viestittävä luotettavien mittareiden avulla. Elinkaariarviointi (LCA) on tieteeseen perustuva ja standardoitu menetelmä, jota voidaan käyttää tuotteiden ja palvelujen kokonaisvaltaisten ympäristövaikutusten laskemiseen ja tuloksista viestimiseen. LCA:n yleinen sovellus on hiilijalanjälkilaskenta, jossa keskitytään ilmastovaikutuksiin. 

Ympäristövaikutuksia voidaan arvioida jo tuotesuunnitteluvaiheessa. Tämä auttaa minimoimaan tuotteen todelliset ympäristövaikutukset. Lue miten Framery käytti tuotteiden LCA-tuloksia tuotekehityksensä tukena, ja millaisia tuotekehitystä tukevia palveluita tarjoamme

Lisää liiketoiminnan esimerkkejä kiertotalouteen

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran mukaan vuoteen 2030 mennessä kiertotalouden tuoma lisäarvo voi olla jopa 3 700 miljardia euroa. Kiertotalousajattelu voi myös lisätä tuotteiden elinkaaren arvoa 75 prosenttia, ja kiertotalousliiketoimintamallit voivat seitsenkertaistaa yritysten liikevaihdon perinteisiin liiketoimintamalleihin verrattuna.

Euroopan ympäristökeskus EEA toteaa, että vaikka kiertotalous on laajalti tunnettu käsite, liiketoimintaesimerkkejä on edelleen rajallisesti – etenkin kriittisistä korjaus- ja kunnostuspalveluista, jotka pidentävät tuotteiden käyttöikää. Materiaalin käytön kiertotalousaste on Euroopassa tällä hetkellä 11,5 prosenttia. EU:n tavoitteena on kaksinkertaistaa tämä osuus vuosina 2020–20302.

Yksi esimerkki kiertotaloutta tukevasta palvelusta on ABB:n laitteiston modernisointi. ABB tarjoaa asiakkailleen palveluita, joilla he voivat pidentää moottoreiden, generaattoreiden ja taajuusmuuttajien käyttöikää ja suorituskykyä. UseLess Company laski yhdessä ABB:n kanssa ilmastovaikutukset, jotka taajuusmuuttajien modernisoinnilla pystytään välttämään.

Taajuusmuuttajat kiertotalouden ytimessä

Lähes 70 % kaikesta teollisuuden sähkönkulutuksesta kuluu moottoreiden käyttövoimana3. Näillä moottoreilla on useita sovelluksia teollisuuden prosesseissa, kuten pumput, joilla liikutetaan nestettä ja puhaltimet, joilla liikutetaan ilmaa. ABB:n taajuusmuuttajat ohjaavat sähkömoottoreiden nopeutta moottorin sen hetkiselle tehtävälle sopivaksi, mikä lisää energiatehokkuutta jopa 80 %4. Asiakkaiden sovelluksissa käytössä oleville laitteille tarjotaan modernisointipalvelua. Modernisoinnin etuja ovat käyttöiän pidentäminen, optimoitu suorituskyky ja parempi energiatehokkuus. Jätteitä syntyy modernisoinnissa vähemmän kuin hankittaessa kokonaan uudet taajuusmuuttajat.

Modernized ABB products in use
Modernisoidut ABB:n tuotteet käytössä. Kuvan tekijänoikeus ABB 2023.

Matalajännitteisten taajuusmuuttajien modernisointipalvelussa vaihdetaan vain taajuusmuuttajan olennaiset osat, ja esimerkiksi olemassa olevat kaappirakenteet voidaan käyttää uudelleen sellaisenaan5. Modernisointipalvelu sisältää neljä päävaihetta:

  1. uusien komponenttien valmistus,
  2. komponenttien kuljetus asiakkaalle,
  3. uusien komponenttien asennus asiakkaan tiloissa ja
  4. vanhojen komponenttien kierrätys ja jätehuolto.

UseLess Company arvioi modernisointipalvelun ilmastovaikutukset ABB:ltä saatujen tietojen, elinkaariarvioinnin ohjelmiston tietokantojen sekä tieteellisen kirjallisuuden perusteella. Tutkimuksessa noudatettiin ISO14067 -standardin6 ohjeita tuotteen hiilijalanjälkilaskennasta. Kuljetusskenaarioiden mallintamista varten valittiin edustavia asiakaskohteita eri puolilta maailmaa. Samoilla toiminnallisilla mittareilla vertailtiin modernisointipalvelua ja taajuusmuuttajan korvaamista uudella ABB:n laitteella.

Modernisoinnilla voidaan välttää kasvihuonekaasupäästöjä

Tulosten mukaan modernisointipalvelun avulla voidaan välttää jopa 55 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä verrattuna tilanteeseen, jossa taajuusmuuttaja vaihdetaan uuteen. Tulokset vaihtelevat asiakkaan sijainnin, valittujen kuljetusmenetelmien ja jätehuoltokäytäntöjen mukaan. 

Ilmastovaikutusten vähenemiseen vaikuttavat eniten seuraavat tekijät: 

  1. materiaalien ja komponenttien pienempi tarve,
  2. vähemmän kuljetettavia osia ja
  3. jätteen määrän väheneminen.

ABB voi hyödyntää tämän tutkimuksen tuloksia viestittäessä taajuusmuuttajien modernisointipalvelun eduista. Palvelu on hyvä esimerkki kiertotaloudesta ja voi auttaa ABB:n asiakkaita saavuttamaan omat kestävyys- ja ilmastotavoitteensa. UseLess Companyn tiimi on ylpeä mahdollisuudesta tukea ABB:tä palvelun hyötyjen arvioinnissa ja viestinnässä.

ABB:stä

ABB on sähköistämisen ja automaation teknologiajohtaja, joka luo edellytykset kestävämmälle ja resurssitehokkaammalle tulevaisuudelle. Ratkaisumme yhdistävät suunnitteluosaamisen ja ohjelmistot, ja ne optimoivat tuotteiden valmistuksen, liikkumisen, käytön ja operoinnin. Jo yli 140 vuotta menestyksekkäästi toimineen ABB:n yli 105 000 ammattilaista ovat sitoutuneita kehittämään teollista muutosta vauhdittavia innovaatioita. Lue lisää ABB:n palveluista olemassaoleville laitteille täältä.

Lähteet

  1. Lacy, Long, and Spindler. 2020. The Circular Economy Handbook. DOI: https://doi.org/10.1057/978-1-349-95968-6
  2. https://www.eea.europa.eu/en/analysis/indicators/circular-material-use-rate-in-europe
  3. https://new.abb.com/drives/energy-efficiency
  4.  https://new.abb.com/motors-generators/energy-efficiency
  5. https://new.abb.com/service/motion/modernization-and-performance-improvement-services/drives
  6.  https://www.iso.org/standard/71206.html

Jätä kommentti