Mitä on elinkaariarviointi (life-cycle assessment)?

Globaalien kestävyyshaasteiden kasvaessa yritykset ja kuluttajat ovat jatkuvasti kiinnostuneempia hankkimiensa tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutuksista, joita tutkitaan elinkaariarvioinnilla (eng. life-cycle assessment, LCA). Myös kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeet ja EU:n Green claims-direktiivi velvoittavat yrityksiä viestimään tuotteidensa ympäristövaikutuksista riittävän laajasti ja läpinäkyvästi. Nykykäsityksen mukaan ympäristövastuu ulottuu tuotteen koko arvoketjuun – raaka-aineiden hankinnasta käyttövaiheen kautta aina jätehuoltoon asti. Tämä on erityisen tärkeää niillä toimialoilla, joiden tuotanto- tai jakeluketjut ovat laajoja tai monimutkaisia, kuten elektroniikka-alalla, tekstiiliteollisuudessa tai ruuantuotannossa. Ympäristövaikutusten hallinta on kuitenkin olennaista toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta.

Tuotteiden ja palveluiden kokonaisvaltaisia ympäristövaikutuksia tutkitaan elinkaariarvioinnin avulla. Tässä kirjoituksessa kerromme mitä elinkaariarviointi on ja kuinka sitä hyödynnetään yrityksissä ja tutkimuksessa. Lopuksi jaamme konkreettisia vinkkejä siitä, kuinka yritys voi hyödyntää elinkaariarviointia omassa liiketoiminnassaan ja miten projekteihin kannattaa varautua.

Mitä on elinkaariarviointi?

Elinkaariarviointi on tutkimusmenetelmä, jolla selvitetään tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta. Selvityksen kohteena ovat yleensä kaikki tuotteen tai palvelun elinkaareen liittyvät prosessit, kuten raaka-aineiden, energian ja pakkausmateriaalien tuotanto, tuotteen valmistaminen, kuljetukset, käyttövaihe ja elinkaaren loppu. Elinkaariarvioinnin tavoitteena on saada tarkempi käsitys tuotteen ympäristövaikutuksista sekä niiden jakautumisesta eri prosessien ja elinkaaren vaiheiden välillä.  Käyttämällä tällaista järjestelmällistä, tuotteen koko elinkaaren yli ulottuvaa katsausta voidaan kehitystyössä välttää potentiaalisten ympäristövaikutuksien siirtyminen toisiin elinkaaren vaiheisiin.

Elinkaariarviointia ohjaavat monet standardit ja laskentaohjeet, joista tärkeimpiä ovat ISO 14040- ja ISO 14044 -standardit. Näissä elinkaariarviointi jaetaan neljään vaiheeseen:

  1. Tavoitteiden ja soveltamisalan määrittely
  2. Elinkaari-inventaario
  3. Vaikutusarviointi
  4. Tulosten tulkinta

Ensimmäisessä vaiheessa eli tavoitteiden ja soveltamisalan määrittelyssä kuvataan tarkemmin muun muassa:

  • tutkimuksen aiottu käyttötarkoitus ja kohdeyleisö,
  • käytetyt standardit ja laskentaohjeistukset,
  • tutkittava tuote tai palvelu ja sen toiminnot,
  • mitä elinkaaren osia selvitykseen kuuluu ja
  • järjestelmän rajat.

Sitten elinkaari-inventaariovaiheessa kerätään määritellyistä elinkaaren prosesseista tarvittavat tiedot. Tärkeimpiä määrällisiä tietoja ovat syötteet ja tuotokset eli prosesseihin syötetyt materiaalit ja energia sekä prosessista poistuvat tuotteet, sivuvirrat ja jätteet. Elinkaari-inventaario perustuu suoraan tutkittavista prosesseista kerättyyn primaaridataan sekä tietokannoista ja tutkimuskirjallisuudesta haettuun sekundaaridataan.

Vaikutusarvioinnissa syötteiden ja tuotosten aiheuttamat ympäristövaikutukset selvitetään ja lasketaan yhteen elinkaaren ajalta. Ympäristövaikutukset on jaettu useampaan vaikutusluokkaan, kuten tuotteen ilmastovaikutuksia kuvaavaan hiilijalanjälkeen. On tärkeää viestiä, että vaikutusarviointi käsittelee vain niitä ympäristökysymyksiä, jotka on eritelty aiemmin selvityksen tavoitteiden ja soveltamisalan määrittelyssä.

Tulosten tulkintavaiheessa tuloksia analysoidaan suurimpien ympäristövaikutuksien ja laskennan epävarmuuksien löytämiseksi. Tulosten tulisi olla määritellyn tavoitteen mukaisia, jolloin  niiden perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä ja esittää suosituksia.

Joissain tapauksissa selvitys lähetetään vielä kolmannelle osapuolelle kriittiseen arviointiin. Kriittistä arviointia tulisi käyttää ainakin silloin, jos elinkaariarvioinnin tuloksia aiotaan käyttää vertailuväitteiden esittämiseen.

Elinkaariarviointi on iteratiivinen tekniikka. Kun tutkimuksen edetessä tieto tuotteen tai palvelun elinkaaresta tarkentuu, voidaan tarvittaessa palata edeltäviin elinkaariarvioinnin vaiheisiin – esimerkiksi korjaamaan alkuperäisiä lähtöoletuksia. Näin voi käydä varsinkin monimutkaisempien tuotantoketjujen kanssa. Menetelmän yksittäisissä vaiheissa hyödynnetään muiden vaiheiden tuloksia. Elinkaariarvioinnin vaiheet ja niiden iteratiivinen luonne on havainnollistettu kuvassa alla.

Elinkaariarvioinnin päävaiheet: tavoitteet ja soveltamisala, elinkaari-inventaario, vaikutusarviointi ja tulosten tulkinta.

Elinkariarvioinnin vaiheet (sovellettu ISO 14040:2006).

Elinkaariarvioinnin luotettavuuden kannalta on tärkeää, että tutkimuksen tekijät osaavat tehdä järkeviä oletuksia ja rajauksia, etsiä tilanteeseen sopivaa dataa ja lopulta tulkita tuloksia kriittisesti. Raportoinnissa on taattava riittävä läpinäkyvyys, eli tutkimuksen lukijan olisi ymmärrettävä kuinka tuloksiin on päädytty, mitä epävarmuuksia asiaan liittyy ja millaisia johtopäätöksiä tulosten pohjalta voi tehdä.

Miksi life-cycle assessment eli elinkaariarviointi on tärkeää?

Life-cycle assessment eli elinkaariarviointi on tärkeää nykyisessä maailmantilanteessa, jossa liiketoiminta ja muut ihmisten teot on palautettava maapallon kantokyvyn rajoihin. Tämä koskee myös ostamiamme tuotteita ja palveluita: olisi varmistettava, että niiden koko elinkaari toteutetaan kestävästi. Vaikka yrityksen tuotantolaitosten ympäristövaikutukset olisivatkin hallussa paikallisesti, eli esimerkiksi vesistöihin ei valuisi ympäristölle haitallisia aineita, ei tämän perusteella voida vielä vetää laajempia johtopäätöksiä tuotteiden koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. Kokonaisvaikutusten uskottavaan todentamiseen tarvitaan elinkaariarviointia.

Liiketoiminnan näkökulmastakin elinkaariarviointi on hyödyllistä: selvitykset auttavat ymmärtämään yrityksen omia prosesseja sekä toimitusketjuja entistä paremmin. Voidaan esimerkiksi huomata, että jossakin tuotantovaiheessa syntyy paljon hukkaa, mikä aiheuttaa päästöjen lisäksi merkittäviä kustannuksia. Kun tällaiset heikot kohdat saadaan kiinni koko elinkaaren varrelta, voidaan tehostaminen ja muut kehitystoimet suunnata kaikista vaikuttavimpiin kohtiin. Tuotteen ympäristövaikutusten ohella elinkaariarviointi auttaa siis hallitsemaan myös kustannuksia. Säästöjen lisäksi elinkaariarviointi voi auttaa pienemmän ympäristökuorman tuotteita pärjäämään markkinoilla, kun kysyntä lisääntyy entistä vaativampien asiakkaiden myötä. Joissakin kilpailutuksissa jopa vaaditaan ympäristövaikutusten arviointia tarjottavien tuotteiden ja palveluiden osalta.

Todellisia esimerkkejä elinkaariarvioinnista

Elinkaariarviointia sovelletaan erilaisiin käyttötarkoituksiin ja käytetyt laskentametodit vaihtelevat tavoitteiden mukaan. Akateemisessa tutkimuksessa pyritään tarkkuuteen ja tuloksia tulkitaan kriittisesti ja läpinäkyvästi, kuten esimerkiksi The International Journal of Life Cycle Assessment –julkaisusarjassa. Myös ympäristötuoteselosteissa (eng. environmental product declaration, EPD) on melko korkeat laatukriteerit elinkaariarvioinnille, sillä yksittäisten tuotteiden tuloksia käytetään usein osana laajempia rakennushankkeita ja niissä pyritään vertailukelpoisuuteen. Tuotekehityksessä tärkeintä on hahmottaa tuotteen ympäristövaikutusten suuruusluokka ja tutkia eri valintojen vaikutuksia siihen. Lue tästä blogista, kuinka asiakkaamme Framery Acoustics laati uusille tuotteilleen ympäristötuoteselosteet ja hyödynsi elinkaariarviointia tuotteidensa jatkokehityksessä!

Jotkin tuotteet tähtäävät jo lähtökohtaisesti ympäristövaikutusten pienentämiseen. Tällaisilla tuotteilla voikin olla positiivisia ympäristövaikutuksia oman elinkaarensa ulkopuolella. Esimerkiksi Virran latausasemat sähköautoille edistävät liikenteen siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan sähköön perustuviin ratkaisuihin. Laskimme Virralle hiilijalanjäljen lisäksi hiilikädenjäljen, eli arvioidun päästövähenemän, joka syntyy Virran laitteiden käyttöönoton seurauksena. Elinkaariarvioinnin avulla voidaan siis ympäristöhaittojen minimoinnin lisäksi pyrkiä maksimoimaan suotuisia ympäristövaikutuksia.

Tässä oli vain muutamia käytännön esimerkkejä elinkaariarvioinnin lukuisista sovelluksista. Laskentametodit kehittyvät ja elinkaariarvioinnin käyttökohteet laajenevat jatkuvasti, kun saadaan uutta ympäristötietoa ja tutkimusta. Edellä mainittujen sovellusten lisäksi moni yritys on käyttänyt elinkaariarviointia hieman kevyemmin, vain sisäisen kehityksen ja päätöksenteon tueksi. Tällöin tavoitteena ei olekaan standardinmukaisten raporttien julkaisu, vaan elinkaariajattelun hyödyntäminen arjessa laajemmin. Esimerkeistä huomataan, että tärkeintä on löytää omaan tilanteeseen sopivat tavat elinkaariarviointiin.

Lopuksi

Toivottavasti kirjoituksemme auttoi ymmärtämään elinkaariarviointia hieman paremmin! On selvää, että tätä työkalua sovelletaan tulevaisuuden liiketoiminnassa entistä enemmän – osittain myös pakollisena osana yritysten vastuullisuustyötä. Jos haluat syventyä aiheeseen lisää, kurkkaa sivustoltamme löytyvät hiilijalanjälkilaskennan perusteiden ja elinkaariarvioinnin termien oppaat.

Mitä jos kokeilisit elinkaariarviointia yrityksessäsi?

Meillä UseLess Companyssa on vahva kokemus elinkaariarvioinnista ja hiilijalanjälkilaskennasta – niin yritysmaailmassa kuin akateemisessa tutkimuksessakin. Autamme yritystäsi saamaan kaiken irti elinkaariarvioinnista! Jokainen projekti räätälöidään tarpeiden mukaan. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä niin keskustellaan lisää!

Jätä kommentti