FAQ

Yleistä

Mikä Useless on?

Useless on Useless Company Oy:n kehittämä antikulutussovellus, joka kannustaa säästämään rahaa vähentämällä ylimääräistä kulutusta. Uselessin avulla säästetyn rahan voi sijoittaa kestäviksi varmennettuihin sijoituskohteisiin, joissa pääomalle kertyy reilu tuotto. 

Miksi tarvitsen Uselessia?

Antikuluttaminen onnistuu toki myös omin päin. Uselessin avulla varmistut siitä, että pääomasi ei seiso pankkitilillä menettämässä arvoaan, vaan se sidotaan varmasti kestävään ja tuottavaan kohteeseen. 

Milloin voin alkaa käyttää Useless-sovellusta?

Useless julkaistaan syksyllä 2018. Liity sähköpostilistallemme, niin julkaisuajankohtamme ei jää välistä! 


Mikä ihmeen antikulutus?

Mitä antikulutus on?

Antikulutus (anti-consumption, anti-consumerism) tarkoittaa kulutuksen vähentämistä. Se on siis kuluttamisen vastakohta. 

Mikä on turhaa kulutusta?

Turha kulutus on hankintoja ja ostopäätöksiä, joiden tekeminen kyseisellä hetkellä ei ole välttämätöntä. Myös sinänsä hyödyllisten tai tärkeiden asioiden (esimerkiksi vaatteet tai ruoka) ostaminen voi olla turhaa kulutusta.

Mitä saa tai mitä ei saa ostaa?

Me emme määrittele sitä, mitä saa tai mitä ei saa ostaa. Tärkeintä on, että jokainen karsii ylimääräistä kulutusta. 

Miksi ette ennemmin kehota ihmisiä ostamaan ainoastaan laadukkaita ja kestäviä tuotteita?

Kestävien valintojen tekeminen on ilman muuta tärkeää. Me kuitenkin haluamme saada ihmiset miettimään, miten iso osa valinnoista lopulta on välttämättömiä tai tarpeellisia.

Emmekö voisi ryhtyä kuluttamaan enemmän palveluita kulutushyödykkeiden sijaan?

Jokainen kulutusvalinta lisää päästöjä, riippumatta siitä kohdistuuko se tuotteeseen vai palveluun. Tärkeintä on tarkastella omaa kulutusta rationaalisesti, ja vähentää ylimääräiseksi koettuja ostotapahtmia.

Miksi kuluttajia pitää syyllistää ympäristöongelmista kun monikansalliset suuryritykset aiheuttavat isoimmat ympäristötuhot?

Kotitaloudet vastaavat 60-80 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Kuluttajien valta on siis suuri. Yritykset tuottavat palveluitaan vain niin kauan, kuin niille löytyy kysyntää. 


Useless = antikulutus + kestävä sijoittaminen

Mitä muita sijoituskohteita teillä on, kuin esimerkiksi aurinko- ja tuulivoima?

Energiakohteet (aurinko ja tuuli, biokaasu) ovat hyvä ja tärkeä esimerkki mutta vain yksi osa kohteitamme. 

Miten te pystytte määrittämään luotettavasti, mikä kohde on kestävä ja mikä ei?

Uselessin taustalla on joukko kestävystutkimuksen ja ympäristövaikutusten arvioinnin asiantuntijoita. Kriteerimme perustuvat tutkittuun tietoon ja sijoiuskohteiden konkreettiseen päästövähennyspotentiaaliin. 

Eikö vaikutus ole monin kerroin huonompi, jos tuhlaan kaikki Uselessin avulla tienaamani rahat?

Useless tekee säästämisestä yhtä säännöllisen rutiinin kuin kuluttamisesta. Pitkäjänteinen antikuluttaja ei koskaan tuhlaa kaikkea kerralla, vaan sijoittaa saadun tuoton uudelleen, saaden korkoa korolle. 


Talous ja ympäristö

Mitä taloudellemme käy kun kaikki alkavat antikuluttamaan? Työllisyysaste romahtaa ja yhteiskunta raunioituu!

Ei onneksi! Uselessin avulla oman pääoman voi sitoan samalla sekä kestävyysmuutosta edistävään että tuottavaan kohteeseen. Tällöin se ylläpitää ja kasvattaa työllisyyttä sekä parantaa taloudellista vakautta.

Voidaanko ilmastokriisi vielä ratkaista?

Kyllä voidaan! IEA:n mukaan kriisin ratkaiseminen  tosin edellyttää noin 50 000 miljardin energia-ja tehokkuusinvestointeja vuoteen 2035 mennessä. Uselessin avulla kuka tahansa voi tarttua tuumasta toimeen tavoitteen saavuttamiseksi. 

Miksi kuluttajien pitäisi ratkaista ympäristöongelmat? Sehän on hallitusten tehtävä lakien ja määräysten avulla.

Hallitusten väliset toimet ja lainsäädäntö ovat yksi ja tärkeä keino, mutta ne eivät yksistään riitä. Kansainvälisten sopimusten toimeenpano on hidasta ja päätökset usein parhaimmillaankin pelkkiä kompromisseja. Jäikö jokin epäselväksi?


Hyödytöntä kysymystä ei olekaan. Ota yhteyttä, me vastaamme!