Blog2

Yli 60 % päästöistä syntyy tavallisten ihmisten jokapäiväisestä kulutuksesta. 

20.3.2018

Useless Company Oy rikkoo tabuja kehottamalla ihmisiä kuluttamaan vähemmän- siis antikuluttamaan.


Useless Company Oy sai alkunsa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kestävyysmuutoksen tutkimusryhmässä. Lahden yksikössä toimiva ryhmä perehtyi Tilastokeskuksen keräämään aineistoon, joka paljasti mittavan vähennyspotentiaalin keskimääräisen suomalaisen kotitalouden vuosikulutuksessa.

Selvisi, että vuosikulutusta voitaisiin melko pienillä toimenpiteillä leikata kymmenellä prosentilla. Kymmenyksen vähentäminen merkitsisi lähes kymmentä miljardia euroa koko kansantalouden tasolla.

Kymmenellä miljardilla eurolla katettaisiin Suomen vuoden 2030 sähköautotavoite vuodessa. Seuraavana vuonna sillä asennettaisiin aurinkosähköjärjestelmät kaikkiin niihin asuinrakennuksiin, joissa niiden käyttö on mahdollista.


Jokainen säästetty euro on ympäristöteko


Tänä vuonna Useless Companyn aikoo tuoda markkinoille antikulutussovelluksen. Yhtiön visio on, että jokainen säästetty euro on ympäristöteko. Sovelluskehityksellä tähdätään tuotteeseen, joka paitsi herättelee ihmisiä pohtimaan omaa kulutustaan, myös tarjoaa kevyen ja helpon keinon vähentää sitä. Use less.

Antikuluttaminen onnistuu keneltä tahansa ja milloin vain. Kun esimerkiksi sipsit ja sisustustyynyt jäävät toistuvasti kaupan hyllylle, rahaa alkaa jäädä säästöön. Jokainen kuluttamattajättämispäätös on siis jo itsessään askel oikeaan suuntaan.  


“Uselessilla antikulutetun rahan voi sijoittaa nopeasti ja helposti kestävyyden kannalta hyödyllisiin hankkeisiin”


Pankkitilillä seisova raha karkaa helposti takaisin kiertoon. Pidemmällä tähtäimellä myös säästöjen ostovoima heikkenee inflaation vuoksi. Kulutuksen vähentämisen lisäksi säästöt tulee siis sitoa johonkin tuottavaan.

Useless auttaa käyttäjää määrittelemään itselleen henkilökohtaisen sijoitusportfolion kestävistä hankkeista.

“Uselessilla antikulutetun rahan voi sijoittaa nopeasti ja helposti kestävyyden kannalta hyödyllisiin hankkeisiin”, tiivistää yhtiön toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Maija Leino. “Useless on alusta, jonne hyväksytään ainoastaan kestäviä sijoituskohteita. Me siis tavallaan välitämme joukkorahoitusta sitä tarvitseviin projekteihin”

Uselessin avulla kuka tahansa voi parantaa omaa impaktiaan vähentämällä kulutustaan. Sijoituskohteille tullaan määrittämään tarkat kriteerit, mikä takaa antikuluttamisen ja kestävän sijoittamisen muodostavan kaksoisvaikutuksen syntymisen.


LUT:n kestävyystutkimuksen alumnit Useless Companyn taustalla


Useless Companyn taustalla on joukko LUT:n ympäristötekniikan ja kestävyystutkimuksen alumneja. Kestävyyskriteerien määrittämisessä erityisesti elinkaariajattelun ja ympäristöjohtamisen opinnoista on apua. Myös ymmärrys siitä, kuinka nopeasti kestävyysmuutoksia on saatava aikaan vahvisti päätöstä perustaa oma yritys.

Paavo Tertsunen, yksi Uselessin perustajista ja osakkaista, viimeistelee tällä hetkellä antikulutukseen liittyvää diplomityötään LUT Lahden yksikössä.

“Ansaintamallimme on yhdistelmä perinteistä ja uutta. Se perustuu sekä käyttäjältä että sijoituskohteita ylläpitäviltä yrityksiltä perittäviin provisiomaksuihin”, Tertsunen valottaa Useless Companyn ansaintalogiikkaa.

“Haluamme toitottaa ihmisille, että ympäristömyönteinen ei ole kallista, itse asiassa päinvastoin. Tästä syystä pyrimme pitämään paitsi sijoittamisen kustannukset myös niiden tuotto-odotukset maltillisina.”